16-11-2007

Banksparen, de nieuwe pensioenrevolutie

Het lijkt wel of niemand weet heeft van het aankomende banksparen. En dat terwijl de kans erg groot is dat vanaf 1 januari 2008 de bankspaarwet een feit is. Deze nieuwe wet maakt het mogelijk om ook met een spaarrekening of een beleggingsrekening pensioen op te bouwen. De bankspaarrekening moet dan wel geblokkeerd zijn.

De nieuwe bankspaarwet is door de overheid bedacht om te zorgen voor een gelijkwaardige concurrentie tussen banken en verzekeraars. Al jaar en dag is het namelijk alleen mogelijk om via verzekeringen op een belastingvriendelijke manier pensioen op te bouwen. Maar als het goed is, is het vanaf 1 januari 2008 dus ook mogelijk om pensioen op te bouwen via een bancair product. Dat kan zowel een spaarrekening als een beleggersrekening zijn.

Op zich is deze ontwikkeling een revolutie in de financiƫle wereld. Bancaire producten zijn veelal transparanter dan verzekeringen. Ook is vaak het beeld dat bancaire producten minder kosten met zich meedragen. Al zijn de meningen van de specialisten hierover wel verdeeld.

Tot nu toe zijn financiƫle instellingen nog terughoudend met het bekendmaken van hun bankspaarplannen. Dat komt omdat ze eerst de exacte inhoud van de bankspaarwetgeving willen weten. Maar de blauwdrukken voor nieuwe bankspaarproducten liggen zeker al klaar. Vanaf januari kan Nederland rekenen op tal van nieuwe oplossingen zoals een bankspaarrekening, bankspaar beleggingsrekening en een bankspaarhypotheek. Dat hiermee hevige concurrentie ontstaat tussen banken en verzekeraars, staat onomstotelijk vast. Met de consument als grote winnaar!

Geen opmerkingen: