19-03-2008

Consumentenbond: Sparen voor pensioen goedkoper via banksparen bij bank

Particulieren zijn tienduizenden euro’s goedkoper uit als zij voor hun pensioen niet bij een verzekeraar maar bij een bank met fiscale korting sparen.

In een geval bespaarde een klant 63.000 euro, concludeert de Consumentenbond na onderzoek onder zes producten. De Consumentenbond heeft bankspaarproducten onderzocht van ABN Amro, Allianz, Delta Lloyd, Fortis, Rabobank en SNS Bank. Deze producten zijn afgezet tegen lijfrenteverzekeringen.

Tot vorig jaar konden particulieren voor het fiscale voordeel alleen bij verzekeraars terecht, sinds 1 januari kan dat ook bij banken, het zogeheten banksparen. Anders dan verzekeraars altijd beweerden, merkt de Consumentenbond, dat klanten bij banken tienduizenden euro’s goedkoper uit zijn.

Verzekeraars trekken over de hele opbrengst liefst 34 procent aan kosten naar zich toe. Bij banken variëren de kosten over het pensioen tussen 1 procent (Delta Lloyd) en 17 procent (Fortis en ABN Amro). „Banksparen is gewoon goedkoper dan levensverzekeringen als je voor je pensioen spaart”, aldus de woordvoerster.

Voor een extra pensioen is banksparen volgens de Consumentenbond ook beter omdat bij overlijden standaard al het gespaarde aan de nabestaanden wordt uitgekeerd.

Het Verbond van Verzekeraars verwijt de Consumentenbond ’appels met peren’ te vergelijken. ,,Het gaat om zeer verschillende producten. Sommige hebben een belegging, met bijbehorende verplichte beheerkosten. De ander heeft dat niet. Producten van banken en verzekeraars kun je niet zomaar alleen op kosten vergelijken. Advieskosten zijn hier bijvoorbeeld ook niet meegeteld. Voor een vergelijking van dit type producten is dit onderzoek voor consumenten onbruikbaar.”

Dit is voor zover bekend het eerste brede onderzoek naar bankspaarproducten. Volgens de Consumentenbond toont de komst van deze producten dat het monopolie van verzekeraars met de Wet Banksparen nu is doorbroken. Overigens zijn veel producten van bankverzekeraars als Fortis. De Consumentenbond ziet dat steeds meer aanbieders in een reactie met goedkopere lijfrentepolissen komen. Voor consumenten die extra spaargeld willen opbouwen voor de oude dag is banksparen een goed alternatief, zegt de Consumentenbond, die later dit jaar ook bankspaarproducten voor de aflossing van de hypotheek onderzoekt.

bron:overgeld

Geen opmerkingen: