09-06-2008

Volgens Paerel: Nieuwe bankspaarproducten duurder dan beleggingsverzekering

Nieuwe bankspaarproducten vaak veel duurder dan beleggingsverzekering
Verschil kan oplopen tot meer dan 20.000 euro


Sinds 1 januari hoeven consumenten geen levensverzekering meer te sluiten om fiscaal voordelig te kunnen sparen of beleggen voor de aflossing van hun hypotheek. De grote banken introduceerden sindsdien bankspaarproducten, waarmee zij inspringen op deze nieuwe markt. Onderzoek wijst echter uit dat deze nieuwe bankspaarproducten vaak duurder zijn dan de ‘oude’ beleggingsverzekeringen.

Dit is de opmerkelijke conclusie van een onderzoek dat levensverzekeraar Paerel Leven, specialist in beleggingsverzekeringen, uitvoerde. Paerel Leven maakte daarbij gebruik van externe bronnen, alsmede van productinformatie die is verstrekt door aanbieders van bankspaarproducten.

De hoge kosten bij de bankspaarproducten komen voort uit het feit dat deze producten in de meeste gevallen uitsluitend afgesloten kunnen worden in combinatie met een hypotheeklening van de betreffende aanbieder. Een beleggingsverzekering kan doorgaans worden afgesloten in combinatie met een hypotheekverstrekker naar keuze. De consument kan dan kiezen voor de hypotheekverstrekker met de laagste hypotheekrente, hetgeen al snel leidt tot een besparing van honderden euro’s per jaar.

Er zijn ook bankspaarproducten die wel gekoppeld kunnen worden aan een hypotheekverstrekker naar keuze. De consument wordt bij die producten echter beperkt tot een keuze voor dure beleggingsfondsen van de aanbieder van het bankspaarproduct, al dan niet in combinatie met aanvullende kosteninhoudingen.

Door hun relatief inzichtelijke kostenstructuur lijken de bankspaarproducten goedkoop.
De kosteninhoudingen zijn echter niet te verwaarlozen. In één van de uitgevoerde productvergelijkingen constateerde Paerel Leven dat bij het duurste bankspaarproduct maar liefst 23.000 euro meer aan kosten wordt ingehouden dan bij de beleggingsverzekering die Paerel Leven zelf aanbiedt.

Paerel Leven is innovatieve aanbieder van beleggingsverzekeringen waarbij de kostenstructuur altijd heeft voldaan aan de norm die kortgeleden door de Ombudsman Financiele Dienstverlening is geformuleerd. Onder de kosten zijn begrepen: de kosten van Paerel Leven zelf, van de vermogens- en fondsbeheerders en de provisie van de tussenpersoon.

Geen opmerkingen: