08-08-2008

Gewone man niet bekend met banksparen

Bij een groot deel van de Nederlanders is een halfjaar na de inwerkingtreding van de wet banksparen de onwetendheid over banksparen nog groot. Alleen van een relatief kleine groep jonge hoogopgeleide (aspirant-)huizenbezitters die wél weten wat banksparen inhoudt, is het merendeel (60%) geïnteresseerd in de mogelijkheden.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van SNS Bank onder ruim 10.000 Nederlanders. De geïnteresseerden in banksparen hebben een duidelijke voorkeur voor banken ten opzichte van verzekeraars. Banken geven meer duidelijkheid in de kosten en zekerheid over het te bereiken resultaat, zo menen zij. Banksparen voor de oude dag - te vergelijken met een lijfrenteverzekering - is overigens nog ietsje populairder dan de hypotheekvariant van banksparen.

Arie Koornneef, hoofd marketing bij SNS Bank: "Aow en werkgeverspensioen zijn meestal niet voldoende om - eenmaal gepensioneerd - het oude inkomensniveau te behouden. Banksparen is een flexibele en fiscaal vriendelijke manier om dit inkomensverschil te verkleinen. Jammer dat het nog zo onbekend is."

Verrassend is dit overigens niet, gezien de oorverdovende stilte die verzekeraars, banken en overheid laten gelden in hun commercials op radio en tv. Koornneef erkent: "Aanbieders moeten meer aan promotie doen, net als de overheid." Toch lijkt een van de oorzaken voor de geringe aandacht makkelijk te benoemen. Banken kunnen er vooralsnog niet veel aan verdienen.

Bij SNS zijn sinds januari naar schatting slechts een paar duizend mensen ingestapt. Koornneef: "Vergelijkbare producten zoals de spaarloonregeling of destijds de lijfrenteconstructie maakten ook geen vliegende start."

Banksparen is een fiscaal aantrekkelijke manier om te sparen voor de aflossing van de hypotheek of voor een aanvullende oudedagsvoorziening. Voorheen was het alleen mogelijk om hiervoor een verzekering af te sluiten, met alle hoge verzekeringskosten en provisies van dien. Tegenwoordig kun je geld storten op een geblokkeerde bankrekening, waarbij het saldo net als bij de verzekeringsoplossing is vrijgesteld van de 1,2% vermogensrendementheffing. Gebruikmaken van een jaarlijkse vrijstelling voor pensioenopbouw, net zoals dat voorheen bij de lijfrentepolissen het geval was, bezorgt de spaarder extra fiscale voordelen.

Kiezen


Bij een keuze tussen verschillende aanbieders van banksparen, zijn volgens Koornneef de volgende zaken van belang:


1 De rentevergoeding.


2 Is de rente vast of variabel?


3 Wat zijn de kosten?


4 Wat gebeurt er in geval van overlijden? Wat krijgen de nabestaanden en is dat wel voldoende? Moet er wellicht een losse overlijdensrisicoverzekering worden gesloten, waarvoor premie moet worden betaald?

bron: overgeld

Geen opmerkingen: