08-12-2008

Hypotheekverstrekkers laten kansen liggen door gebrekkige online informatie over bankspaarproduct

In de WebExcellence Benchmark 2008 van DCE consultants is de toegankelijkheid en functionaliteit van websites gemeten van de belangrijkste hypotheekverstrekkers in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat hypotheekverstrekkers hun informatieaanbod veel meer moeten afstemmen op de persoonlijke behoefte van de klant. Winnaar Postbank komt goed uit het onderzoek naar voren dankzij de hoge scores op het gebied van informatieverstrekking. Andere aanbieders blijven op dit gebied achter. MoneYou scoort hoog op het gebied van interactie- en transactiemogelijkheden.

Met de ophef rondom woekerpolissen en kostentransparantie is de rol van informatieverstrekking erg belangrijk geworden. Door het online informatieaanbod goed op orde te hebben en dit meer af te stemmen op de persoonlijke behoeften van de klant, en door het inzetten van chat-, mail- en belfuncties via de site kunnen hypotheekaanbieders potentiële klanten winnen. Ook doelgroepgerichte informatie (starters, gezinnen, senioren) en de mogelijkheid om informatie in een andere taal te bekijken zullen de prestaties van hypotheekverstrekkers verbeteren.

Net als in de zorgverzekeringenmarkt wordt internet ook voor hypotheekverstrekkers een steeds belangrijkere afzetmarkt. Uit het onderzoek blijkt echter dat 70% van de aanbieders geen mogelijkheid biedt tot persoonlijk productadvies. De overige 30% heeft een zeer simpele module die op basis van een minimaal aantal gegevens advies geeft. Wat betreft het aan de consument bieden van diverse inactieve contactmogelijkheden lopen MoneYou, Rabobank en SNS Bank voorop. MoneYou biedt als enige de mogelijkheid tot tracking/tracing van een hypotheekaanvraag.

Met de komst van de Wet Banksparen per 1 januari 2008 is het ook voor banken mogelijk om een fiscaal aantrekkelijk product aan te bieden voor het sparen voor pensioen of het aflossen van een hypotheek. Tot nu toe blijkt dat een groot aantal banken gebruik maakt van de nieuwe bankspaarformule. Toch kent de meerderheid van de woningbezitters banksparen niet terwijl uit onderzoek van Eigen Huis Magazine is gebleken dat 71% van de mensen na een eerste uitleg over banksparen verder geïnformeerd wil worden over de mogelijkheden met betrekking tot een hypotheek. Het wordt niet uitgesloten dat bankspaarproducten de huidige spaar- en beleggingshypotheken gaan vervangen. Redenen hiervoor zijn de lage kosten van het product, de veiligheid en de inzichtelijkheid.

Lees hier verder voor de belangrijkste conclusies

Geen opmerkingen: