29-12-2008

Overzicht rentes banksparen

Inmiddels komt er enige vorm van competitie rondom de bankspaarrentes. Voor de oudedagvoorziening zijn bankspaarproducten goed te gebruiken en vaak gebaseerd op een spaarrente vergoeding. ABN, AEGON, Delta Lloyd, Fortis, OHRA, Rabo & SNS hebben producten voor de opbouwende en uitkerende fase.

Zie voor rentes banksparenkeuze.nl en voor verdere verwijzingen het artikel op mijngeld blog

Hieronder nog even de uitleg over banksparen en de oudedagvoorziening:
(bron en copyright wiki)

Voor het zelf fiscaal gefaciliteerd sparen voor de oudedag konden werknemers en zelfstandig ondernemers tot het invoeren van het banksparen uitsluitend gebruik maken van een lijfrenteverzekering. Sinds 2008 kan dit ook zonder verzekeringselement, zowel voor de opbouwfase als voor de uitkeringsfase. Tussen de opbouwfase en de uitkeringsfase kan geswitched worden van een verzekering naar banksparen en omgekeerd.

Opbouwfase banksparen:

Mits een pensioentekort aangetoond kan worden is de betaalde inleg tot een bepaald maximum fiscaal aftrekbaar in box 1 als uitgaven voor inkomensvoorzieningen. Over het opgebouwde kapitaal hoeft ook geen vermogensrendementsheffing betaald te worden. Over de uitkering dient wel inkomstenbelasting betaald te worden, deze valt onder de periodieke uitkeringen en verstrekkingen in box 1.

Deelname kan met een speciale geblokkeerde spaarrekening (lijfrentespaarrekening) of geblokkeerde beleggingsrekening (lijfrentebeleggingsrecht). De term "lijfrente" wordt hier gebruikt hoewel het geen verzekering is.

Uitkeringsfase banksparen:

Het opgebouwde kapitaal aangewend voor een recht op een periodieke uitkering gedurende een bepaalde periode (annuïteit); deze periode hangt niet af van het in leven zijn van de verzekerde: het recht gaat bij overlijden over op de erfgenamen. Eisen:

de eerste termijn wordt uitgekeerd uiterlijk in het kalenderjaar waarin de 70-jarige leeftijd wordt bereikt
ingeval de eerste termijn wordt uitgekeerd vóór het kalenderjaar waarin de 65-jarige leeftijd wordt bereikt, bedraagt de periode tussen de eerste termijn en de laatste termijn ten minste 20 jaar, vermeerderd met het aantal jaren dat de verzekeringnemer jonger is dan 65 jaar ten tijde van het uitkeren van de eerste termijn (ruwweg: minstens tot 85-jarige leeftijd)
ingeval de eerste termijn wordt uitgekeerd na het kalenderjaar waarin de 64-jarige leeftijd wordt bereikt, bedraagt de periode tussen de eerste termijn en de laatste termijn ten minste 5 jaar indien het gezamenlijke bedrag aan termijnen in een kalenderjaar niet meer beloopt dan € 19 761, en ten minste 20 jaar bedraagt indien het gezamenlijke bedrag aan termijnen in een kalenderjaar meer beloopt dan dat bedrag
Banken bieden speciale rekeningen aan voor banksparen, aparte voor de opbouwfase en voor de annuïteit. Sommige banken bieden maar één van de twee.

Geen opmerkingen: